"Joojoo", hän sanoi itselleen, "kyllä minä huomenna kirjoitan menneestä". Tätä ennen - hohhoijaa - politiikkaa.

Kapitalismi on pyllystä, mutta niin on sosialismikin. Kommunismi olisi oikein kivaa, mutta se edellyttäisi, että kaikki olisivat kivoja. Ja niin ei ole. Joten laitetaanpa kapitalismi ja sosialismi yhteen...

Markkinasosialistinen manifesti

1. Kaikki tulot tulevat valtiolta. Tuloja ei veroteta.

2. Tuloja saa ainoastaan palkkatyöstä.

3. Palkan suuruus määräytyy työn vastuullisuuden ja vaativuuden sekä työajan – eli sen tuottaman yhteiskunnallisen hyvän – perusteella; palkka määräytyy siis työalan ja -paikan mukaisesti.

4. Eri työpaikoista saatavan palkan määrittää kansa, jota edustaa kansanedustuslaitos.

5. Yritysten voitot menevät kokonaisuudessaan valtiolle, mutta voittoa tuottamattomat yritykset ja samalla niiden työpaikat lakkautetaan. Tätä estetään määrätyllä voiton riskiraja-alueella, toisaalta mahdollisimman suuri voitto tarkoittaa mahdollisimman suurta varmuutta omasta työllisyydestä.

6. Yrityksen työntekijät saavat palkkansa yritysten voitosta oman työpaikkansa palkkatason mukaan.

7. Yritysjohto voi työllistää niin paljon työntekijöitä, kuin se on yrityksen voiton rajoissa mahdollista. Tällöin johdon vastuu ja palkkataso nousee.

8. Näin ollen mahdollisimman suuri työntekijämäärä ja siihen johtava tehokkuus, toisin sanoen näiden tasapaino, on yrityksen päättävän elimen etu.

9. Pörssi- ja osakejärjestelmää ei ole. Yrityksen perustamiseen haetaan aloitusrahaa valtiolta.

10. Valtion tuottama voitto suunnataan palkkauksen lisäksi sosiaaliturvaan, terveydenhuoltoon,  koulutukseen, ympäristönsuojeluun, humanitaariseen apuun, kulttuurin tukemiseen sekä tieteelliseen tutkimukseen.


Pahoittelen, jos kolmannessa kohdassa odotit jo käännettä kohti pakinaa; nyt kirjoittelinkin ihan tosissani (tai no, idea on aika hauska minusta, varsinkin kun se kenties jopa osuukin johonkin). Kerron sitten vaikka vitsin... eiku äh... en mä ikinä muista vitsejä. Nyyh kerrassaan!